Het is Halloween en daar hoort een goede horrorgame bij. Uitgever Bandai Namco en ontwikkelaar Supermassive Games komen met House of Ashes, de derde game in The Dark Pictures Anthology. Afgelopen jaar verscheen Little Hope, een game die met gemixde gevoelens werd ontvangen door de media en de community. Nu is House of Ashes uit voor zowel de current als de next-gen-consoles met een prijskaartje van maar €29,99. Is House of Ashes een goede opvolger en een horrorgame die jij moet overwegen voor Halloween.
Een gloednieuw horrorverhaal
De intro van de game neemt je mee naar het verleden waar de speler in de schoenen staat van een oude beul. De koning denkt dat de goden een vloek hebben uitgesproken en jij moet mensen doden om het als offer aan de goden te geven. Dat gaat snel mis en merk je dat de tempel bezeten is door monsters. In de intro wordt het thema van het spel al meteen duidelijk, zou jij je vijand vertrouwen als het erop aankomt of blijft een vijand altijd je vijand?
House of Ashes speelt zich af in Iraq waar een groep militairen een opdracht krijgen om een gebied vellig te stellen. Eenmaal in het gebied breekt er een rampzalige schietpartij uit tussen de soldaten van Iraq tegen het Amerikaanse leger. De situatie verslechterd op het moment dat de grond inzakt. Onder de grond is een tombe verstopt met monsters die het daglicht nooit mochten bereiken.
In House of Ashes krijgt de speler de keuze om met de vijand samen te werken en dat kan doorslaggevend zijn voor het einde van het verhaal. Hoe verder je de tombe in gaat, hoe erger de situatie wordt. Wat de game fantastisch doet is de monsters tot laat in de game mysterieus houden. Net als de vorige games kan je tijdens het spelen, verschillende collectibles vinden om de situatie te verduidelijken. In House of Ashes heb je niet alleen documenten die je kan lezen of foto’s waarmee je de toekomst ziet. Er zijn ook items die je een cutscene geven uit het verleden. Om specifieker te zijn zie je beelden van een archeoloog die een dagboek bijhoudt. De game bevat ook een geweldige plot twist maar dat moet je echt zelf meemaken.
Beter dan voorgaande games
Het verhaal in House of Ashes zit vol met verassingen en is veel beter uitgewerkt dan de vorige twee games. De game bevat meerdere eindes net als Man of Medan en Little Hope. We kunnen niet precies zeggen hoeveel eindes, want ieder personage kan doodgaan, en dat zorgt weer voor een andere einde. Bij de game Little Hope was dit er nauwelijks. Dat komt vooral doordat de eindes in Little Hope alleen konden worden aangepast als alle personages het zouden overleven.
Om House of Ashes uit te spelen heb je 5 tot 6 uur nodig wat prima is voor een filmische horrorgame. De monsters uit House of Ashes zijn misschien de engste wezens die je tot nu toe in de franchise gaat ontmoeten. De monsters kunnen niks zien, ze kunnen alleen dingen opsporen via geluid wat de game nog moeilijker maakt. Elk geluidje brengt je dichter bij je eigen graf, dus weer heel voorzichtig en alert tijdens het spelen.
In House of Ashes zijn de schrikmomenten vermindert, maar de echte schrikmomenten tijdens de cutscenes zijn heel goed gedaan. Net als in de vorige games moet je soms via quick-time events op tijd op een knop drukken je personage veilig te stellen. Als je een fout maakt kan een personage echt sterven en moet je verdere met de overige personages. Levensgevaarlijke events komen vaker voor dan in de vorige games. Dit zijn de hoogtepunten in House of Ashes. Toen wij House of Ashes speelden, zaten we van begin tot eind op het puntje van onze stoel. Op ieder moment kan een personage zomaar sterven.
Nieuwe personages, nieuwe verhalen
House of Ashes brengt ons vijf unieke personages waar je mee aan de slag kan. Dit zijn: CIA-officier Rachel King, luitenant-kolonel Eric King van de Amerikaanse luchtmacht, eerste luitenant Jason Kolchek van de USMC Force Recon, luitenant Nick Kay en luitenant Salim Othman van het Iraakse leger. Wat de game zo leuk maakt zijn de verschillende relaties tussen de personages. Rachel King was de vrouw van Eric. Ze zijn al een jaar uit elkaar en nu is Nick in liefdesrelatie met Rachel. Dus genoeg ontwikkelingen te vinden in deze game. Verder is Salim een man die werkt voor het leger van Iraq en komt vast te zitten met de Amerikanen. Het was verrassend dat de speler ook moet spelen als Salim. Jij als speler moet zelf kiezen hoe de relatie tussen Salim en de Amerikanen gaat uitpakken. Ieder personage heeft een eigen achtergrondverhaal en persoonlijkheid, wat luisteren naar conversaties interessanter maakt.
De acteurs zijn ook goed gekozen in House of Ashes. De meeste scenes zijn goed en geloofwaardig geacteerd, maar jammer genoeg heb je soms nog steeds het gevoel dat je naar een soap zit te kijken. Dat is vooral het geval met Eric en Nick, een relatie die regelrecht uit een drama serie lijkt te komen.
Keuzes hebben consequenties
Net als de eerdere games uit de franchise moet je keuzes maken, maar wat House of Ashes bijzonder maakt is dat de game je een beetje dwingt om juist fouten te maken. Een goed voorbeeld is het moment dat je samen oog in oog staat met Salim. Op dat moment moet je een keuze maken of je hem wel of niet gaat verraden. Als je besluit hem te vertrouwen dan krijg je een bondgenoot, maar verder in de game moet je dezelfde keuze nog een keer maken.
De keuzes in House of Ashes zijn belangrijker dan ooit want er zijn consequenties. Een keuze kan de relatie met een persoon verslechteren of juist verbeteren. In Little Hoop was dat veel minder het geval, want daar leken keuzes niet zo veel uit te maken. In Little Hope had niemand in de groep echt een relatie met elkaar. In House of Ashes kennen de personages elkaar al wat diepgang geeft. Sommige keuzes veranderen het verloop van het verhaal. Als speler kan je dat zien doordat er een vlinder verschijnt op het scherm.
Mooiste game in de franchise tot nu toe
Wij hebben de game gespeeld op een PlayStation 5, en het zag er fantastisch uit. In de instellingen kan je kiezen tussen kwaliteit of prestaties. De optie kwaliteit geeft je scherpere graphics, maar de game draait dan wel op 30FPS. Presentaties zorgt ervoor dat de game op 60FPS draait, maar dan is de kwaliteit wat betreft graphics wel minder scherp.
Natuurlijk door de snelle SSD van de PlayStation 5 zijn laadtijden aanzienlijk korter geworden, maar deze game bevat opvallend genoeg veel minder laadschermen dan vorige games. Minder onderbrekingen zorgt voor een spannendere speelervaring. De character-models ogen op de PlayStation 5 mooier en realistischer dan ooit tevoren. Je ziet nu nog beter de emotie in het gezicht van de personages.
Conclusie
House of Ashes is de beste game uit de franchise tot nu toe. Het verhaal duurt niet heel lang, maar veel mensen zullen deze game meerdere keren spelen om verschillende gebeurtenissen en eindes te ontdekken. De relaties in House of Ashes zijn beter aangepakt dan in Little Hope. De game ziet er fantastisch uit en de laadschermen zijn heel kort op de PlayStation 5. Het verhaal is mysterieus en blijft interessant. De monsters zijn misschien wel de engste wat we tot nu toe in de franchise zijn tegengekomen. Kortom, House of Ashes is wat ons betreft een horrorgame, die zeker de moeite waard is voor deze Halloween!
Je kan The Dark Pictures Anthology: House of Ashes hier kopen voor €29,99.
Place comments
0 Comments
You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.
Show all comments